Betonfliser og belægning
Gode Råd om fliser og belægning består af 2 dele. Den første del består af 4 film. Den første film er en inspirationsfilm om anvendelsesmuligheder for fliser og betonsten (belægningssten). De 3 efterfølgende film handler om hvordan man bør lave en terrasse, eller en anden belægning, fra start til slut. Disse 3 film er derfor både nyttige for dig som aldrig har prøvet at lave en terrasse før, og for dig som kan blive endnu bedre til at lave en terrasse. Efter at have set de 3 film vil du eksempelvis vide at det er meget vigtigt for det færdige resultat, at underbunden (det fliser og belægningssten skal ligge på) er opbygget korrekt, samt hvordan dette bør gøres med bundsikringslag, stabilgrus og afretningslag. Du vil også vide at fugerne mellem havefliserne eller belægningsstenene samt kantafgrænsning har stor betydning.
Efter de 4 film viser vi en række publikationer. Den første publikation ligger under afsnit 1. I dette afsnit kan du finde oplysning om det meste, der er værd at vide om beton havebelægninger. Du kan f.eks. se at en belægningssten i en almindelig indkørsel bør være mindst 6 cm. tyk, mens en belægningssten på en terrasse og øvrige gangarealer, ikke behøver at være mere end 5 cm. tyk.
Bemærk at vi skriver belægningssten og ikke havefliser. Vælger du at bruge havefliser i stedet for belægningssten, vil der være krav om tykkere havefliser end de 6 cm. til indkørslen og de 5 cm. til terrassen.
Årsagen er, at en haveflise har et større areal end en belægningssten, og derfor vil den enkelte haveflise blive udsat for et større tryk når eksempelvis en personbil parkerer. Du kan se hvordan du kender forskel på en belægningssten og en haveflise ved at klikke her. Endvidere kan du under de enkelte havefliser se hvad de er velegnet til. Eksempelvis kan du her se, at Grå 40x40x7 Havefliser er velegnet til en almindelig indkørsel.
Endvidere har vi i afsnit 1 valgt at vise hvordan du opbygger din terrasse, herunder hvordan underbunden bør bygges op. Du kan derfor få gode råd til at lave din terrasse ved enten at se de 3 film, ved at læse publikationen i afsnit 1 eller ved at gøre begge dele. Ønsker du Gode Råd til at bygge en havegrill til terrassen i blokke, skal du klikke her.
Afsnit 2 viser eksempler på forskellige læggemønstre for belægningssten og havefliser (find yderligere inspiration til farver og mønstre i vores fliseberegner). Du kan derfor finde inspiration til et mønster i belægningen på din kommende terrasse i dette afsnit. Husk at ethvert læggemønster kan udgøres af belægningssten og/eller havefliser i én eller i flere farver.
I afsnit 3 kan du finde gode råd om hvordan havebelægning vedligeholdes. Er der dryppet olie fra bilen i indkørslen, er der kommet tyggegummi på terrassen eller er der sket noget helt tredje, er det her du kan finde gode råd til at gøre belægningen flot igen.
Til sidst kan du i afsnit 4 se hvordan ukrudt i fugerne mellem havefliserne eller belægningsstenene kan forebygges.
Som nævnt lægger vi ud med en inspirationsfilm om fliser og betonsten (belægningssten):
Du kan finde inspirationsbilleder til belægningssten her, og inspirationsbilleder til betonfliser her.
De følgende 3 film viser hvordan en belægning opbygges. Du kan også finde hjælp til opbygning af en belægning i publikationen under afsnit 1:
- Betonbelægninger
- Afretningslag
- Afvanding
- Arbejdsgang
- Belægningens virkemåde
- Betonfliselag
- Dimensionering
- Drift og vedligeholdelse
- Fuger
- Husk!
- Kalkudfældninger
- Kantsikring
- Kontrolplan
- Lægning af sten
- Maskinlægning/specialværktøjer
- Opbygning af støttemure
- Opbygning
- Stentyper
- Tilpasning
- Udførelse af trapper
- Vibrering
- Læggemønstre
- Vedligeholdelse af belægninger
- Forebyg ukrudt
Fandt du ikke det du søgte, eller har du selv et godt råd om betonfliser, belægningssten, støttemur, kantafgrænsning, plænekantsten, udendørs trapper eller lignende der kan hjælpe andre, er du meget velkommen til at kontakte os på mmn@fc-beton.dk. På forhånd mange tak for hjælpen.